Az inzulin normál esetben segít eljuttatni a cukrot a szövetekhez (elsődlegesen az izmokba és a májba), hogy azok felhasználhassák az energiát. Ha valakinél inzulinrezisztencia alakul ki, az azt jelenti, hogy az inzulin nem tudja elvégezni a feladatát, mert a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, lecsökken a cukorfelvételre való képességük. A háttérben egy inzulinreceptor probléma áll, amit a rendellenes anyagcsere folyamatok során felhalmozódó anyagcsere termékek okoznak. Ennek következtében több cukor marad a vérben, pedig a hasnyálmirigy továbbra is inzulint termel.

Az inzulinrezisztencia elhízáshoz, prediabéteszhez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Az inzulinrezisztencia korosztályok szerinti előfordulása és tünetei

Az inzulinrezisztencia sokszor túlsúllyal rendelkező hölgyeknél kerül diagnosztizálásra, de érinthet kifejezetten vékony hölgyeket, sőt férfiakat, serdülőket. Gyakran egész fiatal korban is megjelenhet, ilyenkor menstruációs problémák, túlsúlyra való hajlam, pattanásos bőr formájában mutatkozik meg, de ekkor gyakran még nem foglalkoznak vele kellő mértékben. Sok esetben a családalapítás időszakában fedezik fel.

Az inzulinrezisztencia tünetei nagyon változatosak lehetnek, az alábbi tünetek megjelenése esetén érdemes gondolni rá: cukros ételek vagy nagy mennyiségű ételek elfogyasztása után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavar, rendszertelen menstruáció, teherbeesési nehézség, meddőség, sikertelen fogyókúrák vagy korábbihoz képest változatlan életmód testsúlygyarapodást okoz.

A megfelelő állapotú mikrobiom megfelelően játszik szerepet a különböző anyagcsere folyamatokban.

Feltűnő volt, hogy az inzulinrezisztencia összefüggött a székletben található szénhidrátok normálisnál nagyobb mennyiségével, amely arra is utal, hogy az azokat bontó bélbaktériumok aránya előnytelenül lecsökkent. Amennyiben a vastagbél baktériumai által rostokból előállított zsírsavak mennyisége és azok aránya egymáshoz képest megfelelő, nagyon lecsökken az esélye az inzulinrezisztencia kialakulásának.

A bélmikrobiom milyensége befolyásolja a bélnyálkahártya-immunitást, a bélrendszeri permeabilitást és a szisztémás gyulladások megjelenését, amelyek mindegyike szerepet játszhat az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A Bacillus subtilis baktérium tartalmú probiotikumok használata mellett megfigyelhető volt a vércukorszint és az inzulin szint egyidejű csökkenése, ami arra utal, hogy a sejtek cukor felvételére volt jótékony hatással. Ez a hatása nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy a bélflóra harmonizációjával segít a bélben megtalálható nemkívánatos baktériumok számának csökkentésében, amelyek gyulladásos folyamatokat tartanak fent a szervezetben (pl. lipopoliszacharid pozitív baktériumok).

Összességében a tudományos eredmények rámutatnak arra, hogy a probiotikus készítmények, mint a Vetom termékek is, hatékony segítséget nyújthatnak olyan anyagcsere problémák kezelésében is, mint az inzulinrezisztencia.

Vetom és a vércukorszint

Ha Önnek magas a vércukra, vagy érintett az inzulinrezisztenciában fontos, hogy a Vetomot kellő körültekintéssel és fokozatosan, kis adagokban kezdje el szedni, különösen az alkalmazás első 2-3 napjában.

A folyékony kiszerelésű Vetom készítményeket a Vetom 1.23, 2.25, 2.26, 3.22, 4.24, valamint a Komarov port és a Vetomgin 8.21 pezsgőtablettát, cukorbetegek, onkológiai betegségben és más anyagcsere betegségben szenvedők is fogyaszthatják, mert cukrot nem tartalmaznak, ezért jó szívvel ajánljuk.

Legnagyobb örömünkre, több olyan pozitív visszajelzés is érkezett hozzánk a vásárlóinktól, hogy a Vetom szedése során csökkent a vércukorszint, de fontos tisztában lenni azzal, hogy a Vetom nem vércukor csökkentő gyógyszer, és alkalmazása előtt javasoljuk, hogy konzultáljon a kezelőorvosával és dietetikusával.

Ajánlott Vetom készítmények